Skip to main content

Eerste vochtcursus een groot succes!

Op woensdag 5 en donderdag 6 juni 2013 werd op het kantoor van Greten Raadgevende Ingenieurs op het Stationsplein 13D de eerste cursus vocht-, ventilatie en luchtkwaliteit georganiseerd voor een 7-tal cursisten. De 2-daagse cursus bevat een behoorlijke dosis theorie waarin uitgebreid wordt ingegaan op begrippen als relatieve vochtigheid, vochtgehalte, CO2-gehalte en klimaatklasse. De cursus was een groot succes!

De Cursus

Naast de theoretische onderbouwing lag de nadruk met name op de praktijk. Een aantal cursisten kregen bijvoorbeeld ná de 1e cursusdag een geprogrammeerde datalogger mee naar huis. Deze datalogger registreerde elke 10 minuten de temperatuur, de relatieve vochtigheid en het CO2-gehalte in de slaapkamer van de cursist. Door het vergelijken van de resultaten op de 2e dag kregen de cursisten inzicht in het effect van hun eigen ventilatiegedrag op de luchtkwaliteit en het vochtgehalte in hun eigen slaapkamers. Met behulp van de meetresultaten is bepaald wat de klimaatklasse is van de onderzochte slaapkamers. De resultaten waren niet minder dan verrassend te noemen!

De vochtcursus in optima forma!

Naast het bepalen van de klimaatklasse van de slaapkamers van de cursisten, zijn ook waterabsorptieproeven uitgevoerd met verschillende steensoorten om het begrip optrekkend vocht goed inzichtelijk te maken. Daarnaast is het begrip oppervlaktecondensatie inzichtelijk gemaakt op afgekoelde beglazing.

Tot slot hebben de cursisten aan de hand van een aantal concrete cases uit de praktijk zelf veel voorkomende vochtproblemen geanalyseerd en opgelost.

Uiteraard hebben de cursisten ´s middags genoten van een prima lunch en na afloop van de cursus kregen alle cursisten een certificaat van deelneming.

Een tevreden cursusleider en een geslaagde cursiste!

 
De reacties van de cursisten
Wij hebben de deelnemers gevraagd om een reactie en wij mochten ze citeren.

 
“De cursus vond ik zeer interessant en was goed gericht op de praktijk. Zeer duidelijke uitleg over probleemgevallen, hoe je deze gevallen moet oplossen en welke stappen je daarbij moet ondernemen. Leuk aspect was de CO2 meting die je thuis kon uitvoeren. De uitgevoerde berekeningen om de klimaatklasse te bepalen is ook zeer goed te gebruiken in de praktijk.”
Jos Ventevogel, opzichter planmatig onderhoud Woongoed Middelburg.

“Ik vond de cursus heel goed omdat er een goede balans is tussen theorie en praktijk. Dat vind ik erg belangrijk omdat je kennis niet alleen vergaard uit boeken of uit een laboratorium. Het sterke van de cursus zijn de praktijkvoorbeelden die ik zelf nu ook tijdens mijn eigen werkzaamheden ga toepassen.”
Erwin Koppejan, woninginspecteur Woongoed Middelburg.

“Ik vond de cursus erg verhelderend en bruikbaar voor mijn / ons vakgebied. Onder andere het vergelijken van de meetresultaten van de medecursisten ná het plaatsen van de dataloggers in de slaapkamers van de cursisten gaf een goed inzicht wat er tijdens (niet) goed ventileren gebeurd met de luchtkwaliteit.”
Frans Hamelink, opzichter onderhoud op aanvraag Woongoed Middelburg.

“Het was een prima op de praktijk gerichte cursus. Als verbeterpunt zou ik graag een meer uitgebreide dauwpunt berekening willen zien.”
Adrie Faes, opzichter planmatig onderhoud Woongoed Middelburg.

“Ik vond de cursus zeer helder uitgelegd met concrete (praktijk)voorbeelden. De meeste cursussen zijn vrij algemeen. Deze cursus is specifiek toegesneden op praktijksituaties die ik dagelijks tegenkom. Kortom...zeer positief verrast. Heins Greten brengt zijn kennis met veel enthousiasme over naar anderen.”
Michiel Geldof, opzichter planmatig onderhoud Woongoed Middelburg.