Spraakverstaanbaarheid

Afdrukken
Overal waar het van belang is om te communiceren door middel van spraak is de verstaanbaarheid van groot belang, denk bijvoorbeeld eens aan leslokalen, kerken, tunnels, omroep- en alarmsystemen, theaters en treinstations.

Meten van de spraakverstaanbaarheid in een klaslokaal

Meten van de spraakverstaanbaarheid in een klaslokaal


Een maat voor de spraakverstaanbaarheid is de zogenaamde STI (Speech Transmission Index). Dit is een getal tussen 0 en 1 waarbij de bijbehorende kwalificatie gaat van "poor" naar "excellent". Deze spraakverstaanbaarheid kan worden gemeten door op de plaats van een spreker een luidspreker neer te zetten. Bij de toehoorders worden vervolgens microfoons geplaatst. Greten Raadgevende Ingenieurs beschikt over de meetapparatuur en de benodigde software om de STI in de praktijk te bepalen. Daarnaast hebben wij genoeg mogelijkheden voorhanden om de effecten van zowel bouwkundige als elektro-akoestische voorzieningen te onderzoeken om de spraakverstaanbaarheid te verbeteren.

Meten van de spraakverstaanbaarheid in een kerk

Meten van de spraakverstaanbaarheid in een kerk


Auditief voorbeeld

Onderstaand originele geluidbestand laat u een spreker horen (dhr. Krebbers) opgenomen in een akoestisch "droge" omgeving (op een heide).



De originele geluidopname in een "droge" omgeving zorgt uiteraard voor een perfecte spraakverstaanbaarheid. Het volgende geluidbestand geeft dezelfde spreker weer. Het geluidsignaal is echter zodanig bewerkt (geconvuleerd met de gemeten impulsresponsie / nagalmtijd) dat het lijkt alsof de spreker zich in de St. Jan kerk in Roosendaal bevindt, voordat er akoestische voorzieningen (geadviseerd door ons bureau) zijn aangebracht.



Duidelijk is te horen dat de spreker volstrekt onverstaanbaar is geworden. Wij hebben daarom akoestische maatregelen geadviseerd om de spraakverstaanbaarheid in de kerk te verbeteren. Het laatste geluidbestand laat wederom dezelfde spreker horen. Nu is het geluidbestand echter zodanig bewerkt (geconvolueerd met een gewenste impulsresponsie / nagalmtijd) dat het lijkt alsof de spreker zich bevindt in de St. Jan kerk na het aanbrengen van akoestische voorzieningen.



De spraakverstaanbaarheid zal ná het aanbrengen van de akoestische maatregelen dus sterk zijn verbeterd. Het derde geluidbestand is dus gemaakt voordat de akoestische maatregelen daadwerkelijk in de kerk zijn aangebracht. Op deze manier kan de verwachtte akoestiek van een zaal reeds in een voorontwerp ten gehore worden gebracht! De praktijk heeft uiteindelijk uitgewezen dat de spraakverstaanbaarheid in de St. Jan in Roosendaal inderdaad spectaculair is verbeterd. Gaat u het zelf maar eens beluisteren!
 

Wij maken gebruik van cookies voor Google Analytics om het bezoekersgedrag en verkeer op onze website te analyseren. Meer weten? Bekijk onze privacyverklaring.

Ik accepteer deze cookies